‘Bent u vaak bang geweest, denkt u dat er nog weer een oorlog kan komen en hebt u nu een hekel aan de Duitsers? Hebben er piloten bovenin onze school gewoond?
Vragen die de kinderen van groep 8 van basisschool De Bongerd uit Hulsen donderdagmorgen stelden aan de nu 86-jarige Fennie Hammers. Zij is de hoofdpersoon in het boek ‘Fennie, loop jij even met Tante mee?’ geschreven door Herman Kampman. Fennie van Petersen – Hammers groeide op in een hardwerkend gezin op de Jipkesbelt in Hulsen, waar regelmatig onderdak werd geboden aan onderduikers en passerende mannen op de vlucht voor de tirannie van de Duitsers. Bovendien leefde in het gezin geruime tijd een Joodse dame uit Amsterdam die door Fennie ‘Tante’ moest worden genoemd. Fennie was dol op haar en sliep met Tante op een slaapkamer.
Afgelopen donderdagmorgen was Fennie Hammers te gast bij groep 8 van De Bongerd. Ze kon daar een dertigtal boeken aan de schoolleiding overhandigen. Voor de financiële ondersteuning van dit leesproject zorgden een drietal sponsors, bakkerij Voortman, autobedrijf Bie Olthof en uitgeverij Twentwel, allen gevestigd in Hulsen.
Het boek is goed leesbaar voor kinderen, alles wordt duidelijk uitgelegd en het is heel belangrijk dat ze kunnen kennisnemen van het leven van een kind in oorlogstijd. De angsten, het verdriet, het verzet in Hulsen, de zware rol van de moeders in de oorlog en het dagelijkse leven (eten, vluchten, hongerwinter enz.). Ook discriminatie en antisemitisme komen aan bod. Schrijver Herman Kampman neemt in dit boek de lezer af en toe even apart om deze bij te praten over wat voor Fennie werd verzwegen en wat ze niet kon weten. Zo ontstond een fascinerende oorlogsvertelling, beschreven vanuit het gezichtspunt van een jong meisje, aangevuld met de wetenschap van nu en daarmee wordt Fennie’s geschiedenis compleet.
Inlichtingen over dit school-initiatief : Herman Kampman